Welke leeftijd?
Bij Dolphin houden we een minimum leeftijd van 14 jaar aan om aan de opleiding mee te kunnen doen. En dan uitsluitend indien de ouders meeduiken. Over de achtergronden waarom we tot deze minimum leeftijd zijn gekomen, willen we graag meer vertellen.
De Nederlandse vereniging voor duikgeneeskunde adviseerd om met kinderen onder de 14 jaar niet in buitenwater te duiken. Aan deze richtlijn hebben wij ons geconformeerd.
Er wordt over de gehele wereld al lange tijd door jeugdige duikers gedoken. De laatste jaren zien we zelfs dat de grootste duikorganisaties geen problemen zien voor jeugdige duikers vanaf 8 jaar, mits dit onder begeleiding van ter zake kundige instructeurs plaats vindt. Voor het bepalen van een geschikte leeftijd voor het duiken met perslucht is het zeer moeilijk om een exacte leeftijd te geven. Er spelen twee factoren een belangrijke rol in deze overwegingen;
- de lichamelijke gevolgen voor kinderen
- de capaciteit van het kinderen om verantwoordelijkheid te dragen en zich te concentreren
De lichaamlijke gevolgen
Naar de lichamelijke gevolgen van het duiken met perslucht door jeugdige duikers is nog weinig onderzoek gedaan. Het doen van proeven op jeugdige personen is natuurlijk onacceptabel. Op theoretische gronden zijn er verschillende redenen te bedenken waarom de start met de duiksport niet op een te jonge leeftijd moet zijn. Over het algmeen worden volgende richtlijnen gebruikt:
Tot 8 jaar
Bij kinderen tot 8 jaar is het longblaasjessysteem onvoldoende ontwikkeld en kwetsbaar. De long heeft tot die leeftijd bovendien te weinig elasticiteit. Er wordt in het algemeen ontraden om kinderen tot 8 jaar met perslucht te laten duiken. Zelfs niet op zeer geringe diepte (bijv. 50 cm).
Van 8 t/m 12 jaar
Bij deze groep wordt aangeraden om niet in het buitenwater te duiken en de duiksport niet (te) intensief te beoefenen. Eén of twee uur per week op geringe diepte in een zwembad (tot 3 meter) wordt algemeen als risicoloos beschouwd. Natuurlijk dient dit wel onder begeleiding van daartoe bevoegde instructeurs te geschieden.
12 jaar en ouder
Vanaf 12 jaar kant een kind het open water of 1* brevet behalen waarmee zij tot een maximale diepte van 10 meter (in water zonder stroming) mogen duiken onder begeleiding van een buddy die minimaal rescue- of 3-sters duiker moet zijn. Bedenk hierbij echter dat de duiksport niet alleen uit het beheersen van een aantal technieken bestaat, maar ook uit het dragen van verantwoordelijkheid en het inschatten van situaties. In praktijk beheersen deze jeugdige duikers de technieken zeer snel, maar het dragen van verantwoordelijkheid is op deze leeftijd vaak moeilijk en/of onmogelijk. Men adviseerd dan ook om deze leeftijdgroep alleen in overleg met een instructeur te laten duiken. Ook de opleidingen van deze groep zal anders moeten verlopen dan bij een volwassene. Bij de volwassene is de opleiding er op gericht om zo snel mogelijk in het buitenwater te gaan duiken. Bij de jeugd echter zal een aangepaste opleiding dienen te worden gegeven, waarbij veel meer tijd in het zwembad dient te worden besteed.
De belasting van de rug
Het postuur van de (zeer) jeugdige duiker zal over het algemeen aanmerkelijk kleiner zijn dan van een volwassene. Een goed passende uitrusting is belangrijk voor de veiligheid en voor de fysieke belasting van het kind. Met name de duikfles zal zo gekozen moeten worden dat de rug van het kind niet te zwaar belast wordt. De kleintjes zullen over het algemeen het meest gebaat zijn met een fles van 4-, of 5 liter. Als het kind rond de 12 jaar is en een flink postuur heeft, is een 7 liter fles een goede optie. Laat kinderen niet met 10 liter (of grotere) flessen duiken. De belasting van de rug is dan veel te groot. Door voor een goede pasvorm en kwaliteit van het vest te kiezen, wordt het gewicht van de fles op een verantwoorde wijze over het lichaam verdeeld. Ook voor de ademautomaat zal voor een model met zeer geringe ademweerstand gekozen moeten worden (max. 15 mbar). De duikuitrusting voor de jeugdige duikers is veel kritischer dan voor de volwassenen. Tenslotte werken we hier met een kwetsbare groep die nog een (zeer) lang leven moet doen met hun gezondheid. De uitrusting moet om die reden dan ook zorgvuldig gekozen worden. Dit dient altijd in overleg te geschieden de betreffende instructeur die de opleiding van het betreffende kind verzorgt.
Koude
De jeugdige duiker zal veel gevoeliger voor koude zijn dan een volwassene. De verhouding oppervlakte versus inhoud is voor het jonge kind veel ongunstiger dan voor een volwassene. Ook is de vetmassa bij de volwassene veel groter dan bij de jonge duiker. Het resultaat is een slechtere isolatie tegen koude. Geadviseerd wordt om de jeugd zelfs in een verwarmt zwembad een isolerend pak te laten dragen. Tijdens duiken in het buitenwater is een goed passend kwaliteit pak van levensbelang. Ook dienen de buitenduiken niet bij extreme koude plaats te vinden, zelfs niet met een goed duikpak.