Helmduiken: spannend maar vooral erg leuk

Informatie

  • maandag 5 december 2022 21:42
  • Christiaan K.
  • 35

Omschrijving

Vrijdag 2 december verzamelden we met een klein groepje (Christiaan, Arjen, Rene, Ferdi, Dustin, Aororra en Linda) eerder dan normaal ivm de briefing voor het helmduiken. Kees en Frank, de instructeurs, hebben allemaal spullen bij zich en natuurlijk ook 2 bronzen helmen. We krijgen uitleg over wat we kunnen verwachten en hoe deze helmen vroeger gebruikt werden. De shallow water helmen werden voornamelijk in helder en warm water gebruikt. Bijvoorbeeld in een dok, waarbij in laag water de blokken onder een schip geplaatst moesten worden of om een schip aan de onderkant te kunnen bekijken.

In het zwembad is het natuurlijk iets anders dan in buitenwater dus krijgen we tips hoe we bijvoorbeeld een beslagen glas weer helder kunnen krijgen. Frank is onder water om te begeleiden en foto’s en filmpjes te maken. Kees blijft boven water om te helpen en toezicht te houden. Er is een helm die met perslucht verbonden is en er is 1 helm verbonden met een apparaat waar 2 andere moeten pompen om te zorgen dat er lucht in de helm komt. Al snel maken we grapjes over pompen of verzuipen. Maar dat valt enorm mee. Van dat helduiken (of eigenlijk pompen) krijgen we nog spierballen ook!

Allereerst gaan Christiaan en Ferdi te water, hoofd goed recht, helm wordt opgezet (24 kilo, maar in het water voelt het als 4 kilo) en dan lopen en springen over de zwembadbodem. Heel eerlijk: Aurora en ik vinden het toch wel een beetje spannend wanneer wij aan de beurt zijn. En wat blijkt het valt heel erg mee. Sterker nog, het is SUPER leuk. Als je gaat springen is het net of je op de maan loopt (althans zo stel ik mij dat voor).

Kees verteld ondertussen dat hij deze helmen in brons laat gieten en dan verder helemaal zelf maakt. De helm die verbonden is met de perslucht heeft communicatie. Het zou dan mogelijk zijn om met degene aan de oppervlakte te communiceren. Maar zelf vond ik het lastig om te verstaan. Je hoort namelijk ook het sissen van de lucht en je bent zo’n eerste keer op van alles en nog wat aan het letten.

Als we er allemaal een keer mee gelopen hebben door het zwembad, krijgen we bij de volgende keer de opdracht om onder water de helm af te zetten en zelf weer op. Blijkt ook minder spannend dan ik van tevoren dacht. Het torpedo werpen wat we vervolgens nog onder water doen is erg grappig. Vooral als je via de zijglazen kijkt, lijkt het of je niet goed afstand kunt inschatten.

Kortom de avond is voorbij gevlogen en ik (Linda Zegers) vond het heel erg leuk om een keer gedaan te hebben (en volgens mij de anderen van ons groepje ook!).